Cred ca exista multe persoane interesate de inchirieri autorulote care au emotii ca nu se vor descurca cu resursele disponibile. Multe autorulote de inchiriat sunt echipate cu panouri solare, cu doua butelii de gaz si cu bazine generoase de apa proaspata. Teoretic ar trebui sa avem resurse suficiente pentru cel putin 3 zile petrecute fara probleme in salbaticie, fara racorduri la utilitati.
Marea majoritate a clientilor nostri de pana acum, au inchiriat o autorulota pentru prima data. O buna parte din ei au mers offcamping. Noi la predarea autorulotei de inchiriat facem un instructaj care dureaza aproximativ o ora in care incercam sa explicam clientilor, pe langa ce fac toate butoanele din autorulota, cum se deschid geamurile si cum sa fie atenti la denivelari pentru a nu lovi cu bara din spate, si cum sa isi dozeze resursele… Dar sa o luam pe rand:
- ELECTRICITATEA la autorulota
Asa cum am spus mai sus, mai toate firmele de inchirieri autorulote au montat panouri solare pe autorulote datorita in primul rand cererii clientilor de a sta offcamping in vacantele lor. Noi am apelat la sisteme Victron Energy (lider de piata in domeniu). Am achizitionat panouri solare de 175w si MPPT de 15A. Acestea sunt suficiente, cel putin din aprilie si pana in octombrie, cat timp soarele este destul de puternic, sa asigure independenta aproape infinita pentru echipamentele de pe autorulota. Pentru a incarca telefoanele sau alte gadget-uri mici se pot folosi fara probleme prizele USB si de 12V. In perioada de iarna si in timpul zilelor innorate, aceasta autonomie scade la 2 – 3 zile maxim dar ideea in astfel de calatorii este sa ne mai si schimbam locul de campare, nu? Pornim masina pana la urmatorul loc iar in timpul deplasarii bateria autorulotei se va incarca.
De mentionat este faptul ca in offcamping NU avem posibilitatea sa ne racordam aparatele la 220V fiind functionale doar prizele de 12V.
2. GAZUL la autorulota
Sistemul de incalzire, boilerul pentru apa calda, frigiderul si evident aragazul, functioneaza pe gaz. Noi ne-am echipat autorulotele noastre cu cate 2 rezervoare GPL. Acestea sunt special concepute pentru autorulote. Astfel, pe perioada calda, cand sistemul de incalzire nu necesita a fi pornit, rezervoarele sunt suficiente pentru restul echipamentelor pentru minim 2 luni, deci nu exista practic limitare cu aceasta resursa. De mentionat este ca rezervoarele pot fi alimentate la orice statie GPL iar gazul este cea mai ieftina resursa disponibila pe piata in acest moment. Atentie insa, pe perioadele reci, cele 2 rezervoare se consuma in 7-10 zile (depinde de temperatura exterioara), deci necesita putina atentie si monitorizare.
3. APA la autorulota
Desi multi nu s-ar gandi, apa este cea mai mare problema in calatoriile cu autorulota in offcamping. Autorulotele au in dotare bazine de apa curata de aproximativ 100 litri. Noi, 2 adulti si 3 copii, am invatat sa folosim cei 100 de litri pentru cel putin 3 zile cu putina experienta. Incercam sa transmitem experienta noastra si clientilor nostri atunci cand inchiriaza o autorulota. Explicam cum se spala vasele, cum se trage apa la toaleta, cum se face dus. Fiecare detaliu conteaza. Important este sa nu lasi sa curga apa decat strict atunci cand este necesar. Am avut un client care ne-a spus ca de la Bucuresti pana la Cluj a terminat toata apa, si erau 2 adulti si 1 copil :); apa se poate termina si intr-o ora, clar, dar ideea este sa invatam cum sa ne ajunga cat mai mult pentru a nu ne limita sederea intr-un loc frumos din cauza resurselor.
4. CANALIZAREA la autorulota
In principiu, cu cat economisesti apa mai bine, cu atat problemele de canalizare vor fi mai mici. Autorulotele sunt dotate cu bazin de apa gri, care stocheaza toata apa menajera utilizata la bucatarie si la dus si bazin de apa neagra care stocheaza tot ce se intampla la toaleta.
Este cert ca daca folosesti foarte multa apa la dus, bazinul de apa gri se va umple si el mai repede sau daca la toaleta tragi apa ca acasa si folosesti 10l de apa, se va umple si acel rezervor imediat.
Ca si informatie, bazinul gri pe autorulotele noastre are 120 litri iar bazinul de apa curata are 100 litri. Deci, primul indicator ca bazinul gri este aproape plin este faptul ca bazinul de apa curata s-a golit. Bine ar fi ca la fiecare schimbare a locului de campare, sa alimentam cu apa si sa golim bazinele de apa gri si neagra la locuri special amenajate. Vom face un articol separat si cu acest subiect care clar necesita o atentie sporita.
Vom pregati si un filmulet pe canalul nostru de YouTube, Green Camper, in care vom explica cum spalam noi vasele, cum tragem apa la toaleta sau cum facem dus.
Apelati la serviciile de inchirieri autorulote Green Camper si va asiguram de tot suportul tehnic de care aveti nevoie pentru o prima vacanta cu autorulota de inchiriat. Avem o experienta de 5 ani in care calatorim astfel si nu simtim sub nici o forma nevoia de a ne intoarce la turismul clasic.
Este singura metoda de a te apropria de natura, de a sta fix in mijlocul ei!